Partidul Socialiștilor Europeni (PES) a suspendat joi din rândurile sale partidul Smer din Slovacia, condus de Robert Fico, recent învingător în alegeri, pentru cursul său populist și coaliția guvernamentală cu o formațiune politică de extremă-dreaptă.

Fico este supranumit adeseori „Orban al Slovaciei” pentru luările sale de poziție naționaliste și pentru înclinația sa parțial pro-rusă. Partidul său declarat de stânga a reușit să învingă în alegerile din 30 septembrie oponenții progresiști liberali și, asociindu-se cu un alt partid de stânga, desprins mai demult din Smer, Hlas, și cu Partidul Național Slovac (PNS), de orientare radicală de dreaptă, a anunțat că va constitui un nou guvern în Slovacia.

Coaliția cu PNS este cea care a umplut paharul pentru Partidul Socialiștilor Europeni, nemulțumit deja de controversatele luări de poziție ale lui Fico pe dosare precum migrația, ajutorul militar pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei, statul de drept, comunitatea LGBTIQ.

Cu toate acestea, rapiditatea deciziei, care a inclus și suspendarea partenerului politic al Smer, Hlas, a fost una surprinzătoare. În plus este de așteptat ca marți, Socialiștii și Democrații (S&D), aripa reprezentată în Parlamentul European a PES, să consființească o decizie similară.

Este tras astfel un semnal de alarmă pentru orice forțe politice de stânga afiliate că asocierea la guvernare cu extrema dreaptă este inacceptabilă pentru social-democrația europeană. Diverși analiști politici din România, precum Cristian Pârvulescu și Sebastian Lăzăroiu, chestionați de Digi24, au arătat că, deși puțin probabilă, o coabitare între Partidul Social Democrat și Alianța pentru Unirea Românilor începând cu 2024 ar fi interesantă pentru unele grupuri conservatoare din PSD, aflate însă în prezent în minoritate în partid.

Tactica Smer, care ar putea fi urmată și de alte partide ce ar ajunge în situația lor, pare a fi aceea de a-și convinge colegii europeni că partenerii săi de coaliție nu sunt extremiști de dreapta.

„Sperăm să demonstrăm că acest lucru [catalogarea PNS ca partid de extremă] a fost incorect”, a menționat pentru Politico Katarína Roth Neveďalová, eurodeputat al Smer, care a notat că decizia de suspendare prevede menținerea dialogului între PES și partidul său în vederea unei potențiale soluționări a divergențelor.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu