Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, a cerut luni guvernelor europene să oprească exportul de armament către alte state în cazul în care acesta este necesar Ucrainei.

Aflat în vizită oficială la Varșovia, responsabilul cu politica externă din Comisia Europeană a arătat că Uniunea Europeană trebuie să dezvolte atât cantitatea, cât și calitatea armamentului trimis Ucrainei, pentru ca ea să poate respinge agresiunea rusă.

În ciuda unei promisiuni făcute în martie 2023 că va trimite Ucrainei în decurs de un an circa un milion de obuze de artilerie de calibrul 155 mm, UE nu va livra probabil decât jumătate din această cantitate.

Aparent, unul dintre motive este acela că statele europene exportă către alți clienți decât Ucraina, în ciuda urgenței ajutării țării vecine.

„O parte importantă a producției noastre este exportată către state terțe”, a atras atenția Borrell, fără a preciza însă identitatea lor.

„Cel mai rapid și mai ieftin și mai eficient mod de a mări livrările noastre de muniție către Ucraina este de a opri exporturile către țări terțe. Este un lucru pe care doar statele membre îl pot face, iar aceasta este solicitarea mea”, a mai spus politicianul spaniol.

11 state membre UE dețin pe teritoriul lor fabrici care produc obuze de 155 mm: Bulgaria, Cehia, Croația, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Slovacia, Spania și Suedia.

Sursa: Euronews

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu