Ucraina, Republica Moldova, România, UE și SUA au inaugurat joi punctul renovat de trecere a frontierei dintre Ucraina și Republica Moldova de la Reni. În cadrul inițiativei privind culoarele de solidaritate, Comisia a sprijinit lucrările la acest punct de trecere a frontierei pentru a permite o mai mare fluiditate a traficului la frontieră, precum și o mai bună conectivitate între Ucraina, Republica Moldova și România.

Controalele comune la frontierele dintre Ucraina și Republica Moldova vor accelera procesul de trecere a frontierei în ambele direcții, permițând ca mărfurile transportate pe cale rutieră să ajungă mai rapid la destinație. În plus, UE a alocat până la 11 milioane de euro pentru alte lucrări substanțiale de renovare și pentru posibila extindere a punctului de trecere a frontierei, precum și pentru dezvoltarea altor infrastructuri de frontieră prioritare. Inaugurarea are loc în contextul discuțiilor periodice dintre UE, Ucraina, Republica Moldova, România și SUA cu privire la îmbunătățirea în continuare a eficienței coridorului Dunării pentru nevoile actuale și viitoare.

Până în prezent, culoarele de solidaritate au permis Ucrainei să exporte peste 136 de milioane de tone de mărfuri, inclusiv, de exemplu, cereale, minereuri și oțel, și să importe peste 52 de milioane de tone de mărfuri de care are nevoie. Culoarele de solidaritate au generat venituri de aproximativ 50 de miliarde de euro pentru economia Ucrainei și au permis importul în Ucraina de bunuri din UE în valoare de aproximativ 107 miliarde de euro.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu