Un summit european care va avea loc joi la Bruxelles va explora posibilităţile concrete aflate la îndemâna UE pentru a controla migraţia africană. Principalele direcţii vizate sunt deportarea imigranţilor ilegali în ţările de origine şi conlucrarea mai strânsă, condiţionată, cu guvernele ţărilor africane care generează cei mai mulţi emigranţi.

La summit-ul de joi vor fi aprobate programe pilot pentru a pune presiune pe guvernele din state africane precum Nigeria, Niger, Mali, Senegal şi Etiopia de a reţine imigranţii pe teritoriile naţionale. În schimbul acţiunilor de reţinere a fluxurilor migratorii, respectivele guverne vor primi ajutoare financiare din partea UE, în urma unor acorduri precum cel încheiat cu Turcia în luna martie a acestui an.

Pe de altă parte, imigranţii ilegali din Italia vor fi deportaţi în număr mare către ţările lor de origine. În 2015, 154.000 de imigranţi au pătruns în Italia, iar anul acesta se aşteaptă ca numărul lor să fie comparabil, însă în uşoară creştere. Oficialii europeni intenţionează ca în această iarnă să se înregistreze progrese remarcabile, pentru a descuraja intenţiile de emigrare pentru sezonul de migraţie de anul viitor.

Conform unor surse de la Bruxelles, UE este pregătită să pună în joc toate mecanismele de negociere de care dispune pentru a forţa statele africane să adopte măsuri concrete pentru limitarea migraţiei spre Europa.

UE este cel mai mare donator pentru Africa şi unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai continentului african.

Sursa: Reuters

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu