Planul Green Deal anunțat de UE în decembrie 2019, care își propune să transforme Europa în primul continent de pe glob care să devină neutru climatic până în 2050, aduce beneficii naturii locale, dar conduce la distrugeri semnificative în afara Europei, arată o analiză publicată în revista Nature. Motivul principal este acela că planul prevede măsuri pentru agricultura și industria din statele UE, fără a introduce reglementări similare și pentru comerțul extra-comunitar.

Uniunea Europeană este un importator semnificativ de produse agro-alimentare: de exemplu, trei cincimi din carnea și produsele lactate consumate în Europa anual provin din importuri. Dar pentru alimentele importate nu sunt impuse restricții ecologice de felul celor privind alimentele produse pe Bătrânul continent.

Acest aspect conduce la un efect pervers: deși agricultura europeană devine „verde” și natura se regenerează în Europa, în aceeași măsură sunt distruse ecosisteme în țări ale lumii a treia din care provin importurile europene.

Un exemplu ilustrativ este cel al suprafețelor împădurite, care au crescut în UE între 1990 și 2014 cu 9%, adică cu circa 13 milioane de hectare, o întindere aproximativ egală cu cea a Greciei. În contrapartidă, se estimează că aproximativ 11 milioane de hectare au fost despădurite în țări precum Brazilia și Indonezia pentru a satisfacerea cererea de produse agricole din Europa.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu