Conferința academică internațională „Cealaltă Europă? Reziliență și asertivitate în regiunea noastră” (“The Other Europe? Resilience and Assertiveness in Our Region”) va avea loc online vineri și sâmbătă, 14-15 ianuarie 2022, reunind personalități ale vieții publice românești și internaționale, precum și experte din regiune (Estul Europei, Balcani, Marea Neagră, Europa Centrală). Evenimentul este organizat de rețeaua regională de experte Eastern and South Eastern Europe (ESEE) FANEL Network, inițiată de SNSPA, cu sprijinul Fundației „Black Sea Trust for Regional Cooperation” a GMFUS, și se va desfășura în limba engleză.

La deschiderea conferinței din prima zi participă cu luări de cuvânt doamnele: Anca DRAGU, senatoare, fostă Președintă a Senatului României, membră a Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, E.S. Luminița ODOBESCU, Consilieră Prezidențială în domeniul Afaceri Europene, fostă Reprezentantă Permanentă a României la UE (2015-2021), diplomată de carieră, și E.S. Laurence AUER, Ambasadoarea Republicii Franceze în România, care va vorbi și în calitate de reprezentantă a președinției franceze a Consiliului UE, începută la data de 1 ianuarie 2022.

Tot în prima zi va avea lor o masă rotundă intitulată „Cum pot contracara femeile experte din Estul, Sud-Estul și Centrul Europei tendințele iliberale din regiune?” („How can women experts from Eastern, South-Eastern and Central Europe counter illiberal trends?”), în cadrul căreia vor oferi perspective informate doamnele: Alina INAYEH, Directoare a Fundaţiei „Black Sea Trust for Regional Cooperation” (BST) a GMFUS;  Anca DRAGU, Senatoare în Parlamentul României, România; Prof.univ.dr. Andrea PETŐ (Ungaria), de la Universitatea Central Europeană, Viena, Austria; Conf.univ.dr. Maria BAKALOVA, Decană a Facultății de Economie Internațională și Politici Internaționale, Universitatea de Economie Națională și Mondială, Sofia, Bulgaria. Moderatoarea discuțiilor va fi Prof.univ.dr. Liliana POPESCU, Președinta Consiliului Rețelei ESEE-Fanel.

În 15 ianuarie, a doua zi a conferinței, vor avea loc trei faneluri (din englezescul fanel, adică panel la care participă doar femei, oglindind frecventele maneluri, adică paneluri formate doar din bărbați (males în engleză). Participantele sunt din regiune – Georgia, Lituania, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia și Ucraina – și vor prezenta lucrări originale în cadrul a trei faneluri: (I) Inegalități regionale și consecințele lor socio-economice, (II) Formate și inițiative regionale de cooperare noi și consacrate din interiorul și din afara UE, (III) Jocuri internaționale în regiune. Interese în competiție în Estul și Sud-Estul Europei și consecințele dinamicilor lor.

Programul conferinței poate fi accesat aici.

Eastern and South Eastern Europe (ESEE) FANEL Network a fost fondată în 2020 de către Prof. univ. dr. Liliana Popescu, prorector pentru Relațiile Internaționale al SNSPA, și este dezvoltată în prezent cu sprijinul SNSPA și al Black Sea Trust for Regional Cooperation of the German Marshall Fund of the United States. Misiunea sa este să conecteze expertele în relații internaționale și din domenii conexe, provenind din Europa de Est, de Sud-Est și Centrală precum și din regiunea extinsă a Mării Negre. De asemenea, ESEE Fanel Network își propune să le sprijine în vederea creșterii vizibilității activității lor, promovându-le publicațiile, organizând evenimente (conferințe, webinarii, mese rotunde) care cuprind exclusiv faneluri.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu