Un nou acord între UE și Republica Moldova care va facilita comerțul pentru întreprinderi prin introducerea unor noi reglementări vamale va intra în vigoare marți. Atât UE, cât și Republica Moldova își vor recunoaște reciproc programele operatorilor economici autorizați (AEO), reunind comercianții care îndeplinesc anumite criterii și care, prin urmare, pot beneficia de regimuri vamale simplificate. Începând cu 1 noiembrie, UE și Republica Moldova le vor oferi reciproc avantaje operatorilor economici autorizați ai celeilalte părți, cum ar fi mai puține controale vamale și tratament prioritar la vămuire.

Într-un moment în care operatorii economici au nevoie de tot sprijinul pe care îl pot obține pentru a depăși criza actuală cauzată de războiul din Ucraina, acordul va face comerțul mai ușor și mai puțin costisitor pentru mulți comercianți din UE și din Republica Moldova.

Relațiile dintre UE și Republica Moldova se desfășoară în baza Acordului de asociere, care include o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA). UE cooperează cu Republica Moldova în cadrul politicii europene de vecinătate și al dimensiunii sale regionale estice, Parteneriatul estic, cu obiectivul principal de a apropia Republica Moldova de UE.

UE este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, reprezentând 52,2 % din totalul schimburilor comerciale ale țării. Exporturile din UE către Republica Moldova s-au ridicat la 3,8 miliarde euro în 2021.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu