Noile politici europene generate de crize precum pandemia COVID-19 și agresiunea rusă din Ucraina, care pun accentul pe readucerea acasă sau în țări aliate a producției industriale, creează premise favorabile pentru integrarea României în lanțurile valorice occidentale. România poate profita de actuala inversare a globalizării dacă va transforma în priorități inovarea și cercetarea și va reuși să treacă de la categoria de „inovator emergent” la cea de „inovator moderat”.

Acestea sunt doar câteva dintre concluziile studiului „Consolidarea unei economii europene reziliente la orizontul anului 2040. Integrarea României în lanțurile valorice europene”, realizat de Daniela Staicu și Eugenia Gușilov, în cadrul seriei Studii de Strategie și Politici SPOS, coordonată de Institutul European din România.

Daniela Staicu este cadru didactic asociat și cercetător în cadrul Facultății de Administrare a Afacerilor cu Predare în Limbi Străine (FABIZ), Academia de Studii Economice din București, fiind preocupată în principal de studiul modelelor inovative de afaceri pentru economia circulară.

Eugenia Gușilov este directorul fondator al Romania Energy Center (ROEC) – primul think tank independent în limba engleză din România, specializat în energie, relații internaționale și securitate regională – și autorul mai multor rapoarte speciale, studii şi prognoze, care au drept beneficiari atât actori publici, cât şi privați, precum NATO, Departamentul pentru Afaceri Economice şi Sociale al ONU, Banca Mondială, IFC, Comisia Europeană (DG Reform), Guvernul României, ambasade, companii, universități şi ONG-uri.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu